torsdag 7. april 2011

På trappen står et Norgesglass med meir enn 13 humler i

Ja vi elsker Norgesglass, jeg søkte opp Norgesglass på Wikipeda og fant ut følgende fakta:

Norgesglass er et fellesnavn på glass for hermetisering, sylting og annen konservering. De har et lokk av glass, en gummipakning mellom lokket og selve glasset og en metallring som skrues på for å feste lokket til glasset. Glasset revolusjonerte lagring av mat i Norge.
Definisjonen på typen er «Norgesglasset», produsert fra 1908 til 1978.
Produksjonen ble etter hvert tatt over av Drammen Glassverk, fra 1958 Moss Glassverk. Glasset finnes i minst seks forskjellige størrelser og er produsert i om lag 75 millioner eksemplarer.

 Jeg har en liten følelse at flesteparten av de 75 millionene med Norgesglass befinner seg blandt Blogglandias damer. Jeg har en liten samling og har planer om å importere noen flere fra min kjæres kjellerbod.:) Vil tro de færreste i dag bruker Norgesglassene til det de egentlig er ment til, nemlig konservering av mat, fortrinnsvis bær og frukt.Vil tror at mange av de unge bloggerne aldri heller har sett de røde gummiringene som er essensielle for at Norgesglassene skal kunne brukes til det de er laget for.Men tenk dere for en revolusjon det må ha vært da Norgeslglassene kom på markedet. De erstattet jo de gamle brune syltekrukkene, som man måtte lage lokk til selv av syltevoks. Innbiller meg at det var et litt møysommelig arbeid, smelte voks og helle på og få det helt tett. I min mors kjeller sto det mange brune syltekrukker, vet egentlig ikke helt hva hun brukte dem til siden Norgesglassene hadde kommet inn i husholdningen lenge før jeg ble født, og en god stund før hun ble født også. Kan såvidt huske at de var i bruk også for jeg husker det hvite vokslokket.Og ennå før de brune krukkene kom ble de Hollandske krukkene brukt, dem hadde min mor ingen av, men hun hadde veldig lyst på en. Jeg husker da hun fikk den også, jeg var vel omtrent 5 år og min mor sto i bakgården og hengte opp klær. Da lente en gammel dame vi hadde til nabo seg ut fra vinduet i første etasje og spurte om min mor ville ha den Hollandske krukken her. Dere kan tro min mor ble glad og krukken var pryd på kjøkkenbordet hennes helt til hun flyttet på sykehjem. Nå står den på kjøkkenbordet mitt og minner meg om min mors smil og verdien av godt naboskap.

4 kommentarer:

 1. Artig å lese om, jeg har akkurat de samme krukkene og glassene. :)
  Godt med ting som har gode minner i seg.
  Ha en fin kveld videre.
  Klem

  SvarSlett
 2. Jeg har nok samlet mer på krukker i keramikk enn norgesglass.
  Men de er koselige og veldig anvendelige.
  Så kjekt å lese det du hadde skrevet :)
  Det ser ut til at datteren min blir boende i Bergen, så det hadde vært koselig å treffe deg hvis det passer sånn :)
  Klem fra Ingunn :)

  SvarSlett
 3. Hei!

  Så hyggelig at du vil følge med hos meg! Synes din blogg er koselig også, og vil gjerne komme på besøk ofte:)

  Norgesglass er så anvendelig... kan man noen gang få nok? For et par år siden (før det ble in) fant jeg en hel pappeske med norgesglass på loppis. Husbonden OG selgeren lo av meg, og jeg ble tilbudt hele esken for ti kroner... Angrer som en hund på at jeg lot meg overtale til at Norgesglass ikke var til å spare på, for nå er det jo kamp om de...

  Ha en fin kveld videre!

  SvarSlett
 4. Så koselig blogg du har, med masse historie rundt tingene og møblene. Det liker jeg!! Jeg synes også Norgesglass er sjarmerende men enda finere er de sjøgrønne Løveglassene! Sikkert fordi de er mye sjeldnere! Superfine brune krukker og så utrolig koselig historie rundt den hollandske krukka!

  Så glad jeg blir at du fikk lyst på Windsor stoler etter å ha sett dem hos meg. DET er et flott kompliment!

  Jeg legger meg til som følger hos deg, vil gjerne lese mer av dette!

  SvarSlett