tirsdag 12. april 2011

Klosterklokker


Klosterklokker er et helt nytt bekjentskap for meg og det ennå jeg jobbet i blomsterbransjen for en del år siden. (Ingen må tro jeg har grønne fingre for det). Jeg så Klosterklokker for første gang da min "svigerinne" i Tyskland la ut bildene på FB. 

Se så utrolig nydelige de er, jeg har fått låne bildene av henne for å legge ut her. Klosterklokker så langt øyet kan se. Håper på at jeg en dag kan få se denne klosterklokkeengen med egne øyne, så en vårtur til Tyskland står definitivt på ønskelisten en eller annen gang. Märzenbecher heter de forresten på Tysk. Min "svigerinne" sier at det skal finnes områder med Klosterklokker også her i Bergen, noen som vet hvor??

Neste år skal jeg jeg ha klosterklokker i krukker på altanen min, i år er det alt annet enn blomsterprakt der ute fullstappet som den er av ting som skal kastes eller gies til Fretex. Oppussingsprosjekter har definitivt sin pris.

Litt fakta om Klosterklokker klippet fra www.plantearven.no

Klosterklokker er for meg et helt nytt bekjentskap og det ennå jeg jobbet i blomsterbransjen i min tid. Første gang jeg hørte om dem var da min "svigerinne" i Tyskland la ut bilder av dem på FB.

Klosterklokke regnes for å være en middelalderplante og at den da ble dyrket ved klostrene i Norge, kanskje allerede fra 1100-tallet. Siden er den blitt tatt i bruk i private hager.

Den er nevnt i Norges eldste hagebok, Horticultura av Christian Gartner som kom i 1694. Den har muligens ikke vært så vanlig i bruk. Schübeler skriver i alle fall i 1886 at han bare har sett den ved Throndhjem og ved Christiania.

Klosterklokke eller marsklosterklokke, som den også kalles, er en meget vakker løkplante som blomstrer svært tidlig om våren, med en gang snøen er gått.

Klosterklokke hører til påskeliljefamilien. Den har hengende og klokkeformede blomster med rent hvite blomsterblad med en grønn flekk på spissen. Planten er ca 15 cm høy. Bladene er smale og grønne. Klosterklokka visner ned etter blomstring.


Ønsker alle en flott vårdag, uansett vær.

5 kommentarer:

 1. Så nydelige de er ...og så mye det var !
  Før trodde jeg dette var store snøklokker,men man lærer ;)
  En tur til Tyskland er fint å få med seg uansett !
  Å , jeg vet hvordan du har det nå... For litt over to år siden flyttet vi hit vi bor nå. Da flyttet vi fra et mye større hus og vi hadde altfor mye møbler og ting og tang...Jeg har aldri angra, men dette hadde heller ikke gått uten sertifikat og bil....
  Ha en fin dag videre.
  Klem :)

  SvarSlett
 2. Bare så nydelig!!!
  Har håp om at min tue skal vokse litt for hvert år :o)
  Gammeldagse skjønne planten :o)

  ha en fortsatt fin tirsdag :o)

  SvarSlett
 3. Så skjønne blomster! Herlighet, så vakre :)

  Så mye fint du fikk i posten, da!
  Heldig :-))

  Ha en fin kveld!

  Klem

  SvarSlett
 4. Hei!

  Klosterklokker er bare nydelige:-) Har noen ganske få i hagen, må lete litt etter de.

  Ha en fin kveld:-)

  klem:-)

  SvarSlett
 5. Det var fantastiske bilde av mengdevis av Klosterklokker.
  Nesten som eit eventyr !!
  Eg har aldri sett store flater av dei, men enkelte har store
  grupper av klokkene.
  Takk for tipset :) og det fine besøket hos meg i dag.

  SvarSlett