fredag 14. september 2012

Vi er hva vi spiser

ADVARSEL: Dette er et innlegg som ikke handler noe særlig om interiør. 
I dag tenkte jeg å være litt personlig og ta opp et tema som har opptatt meg i det siste, et tema jeg vet opptar mange av dere der ute i Blogglandia, nemlig temaet mat, helse, kropp og vekt. Jeg velger å skrive dette fordi mange av dere sliter med smertet og ondter som det er vanskelig å få bukt med. Har dere tenkt på at det vi spiser faktisk kan forverre eller endog være årsak til dette? Til og med mat man anser for å være sunn.

For en stund siden leste jeg om en diett på en blogg jeg følger, bloggeren hadde vært mye plaget av smerter og skrev at denne dietten hadde minsket smertene hennes betraktelig. Nå er jeg igrunnen og har alltid vært stort sett frisk, men da hun også skrev at hun var blitt varmere på bena da fanget hun min interesse. Jeg har alltid vært veldig kald på bena, kanskje dette kunne være noe for meg??? 

Til å begynne med hørtes denne dietten ut som en skjebne verre enn døden for ikke skulle man spise sukker eller søtningstoffer i noen form, ikke kornprodukter av noe slag, ingen alkohol og skrekk og gru heller ingen melkeprodukter, en del tilstningsstoffer skulle man også holde seg unna. Det at man heller ikke skulle spise belgfrukter (bønner, linser o.l.) tok jeg derimot med knusende ro. Men hva spiser du da spurte jeg, hun svarte at hun spiste mye grønnsaker, litt frukt, kjøtt, fisk, nøtter og egg og at hun igrunnen ikke savnet noe. Jeg fikk en link til programmet og kunne lese følgende: 

Certain food groups (like sugar, grains, dairy and legumes) could be having a negative impact on your health and fitness without you even realizing it. Are your energy levels inconsistent or non-existent? Do you have aches and pains that can’t be explained by over-use or injury? Are you having a hard time losing weight no matter how hard you try? Do you have some sort of condition (like skin issues, digestive ailments, seasonal allergies or fertility issues) that medication hasn’t helped? These symptoms may be directly related to the foods you eat – even the “healthy” stuff. So how do you know if (and how) these foods are affecting you?

Jeg hadde jo egentlig både det ene og det andre problemet her, vanskeligheter med å gå ned i vekt bl.a. Dessuten hadde jeg også i noen måneder slitt med oppblåsthet og halsbrann (digestive ailments), sesongallergi har jeg også. 

 Så jeg bestemte meg rett å slett å prøve, det var snakk om 30 dager uten de før nevnte matvaregrupper. 30 dager er jo ikke lenge, selv om det akkurat da føltes som et halvt liv. Men vet dere, de 30 dagene føk avgårde som en vind og jeg kan med hånden på hjertet si at det var veldig få ganger jeg savnet noe. Det at jeg fort merket resultater var også med på å gjøre de 30 dagene til en lek. Oppblåsthet og halsbrann forsvant dag 1, fire (4!!) kilo forsvant også i løpet av den måneden. Og selv om jeg ikke egentlig føler energinivået er så mye større så har jeg jo satt igang prosjekter som jeg har kvidd meg til lenge, så kanskje jeg har fått mer energi likevel. Hva allergien gjelder så har jeg ikke merket noen forskjell, men jeg går jo uansett på allergimedisin og den funket før jeg begynte på dietten også. Jeg spiste mye god mat, jeg var mett fram til neste måltid, jeg lærte veldig mye om mat, jeg finleste innholdsfortegnelsene for å finne ut hva jeg kunne spise. Visste dere f.eks at mye av kjøttproduktene (bl.a. bacon)vi spiser inneholder sukker??? Eller at mye av pålegget vårt er tilsatt sulfitter som er et allergen som bl.a. kan fremkalle astma. Jeg gjorde en grundig research på hjemmesidene til forskjellige produsenter før jeg gikk på butikken å handlet. Heldigvis er Norge ikke like ille som andre land så f.eks bacon uten sukker får man både på Rema og Rimi. Jeg har lest amerikanske blogger om temaet og ser at der er det verre å finne det i vanlige butikker.

Nå er det snart 2 uker siden jeg fullførte mitt WHOLE30 program, og man skulle jo tro at det første en dedikert sjokoladeelsker som meg kom til å gjøre var å løpe rett i sjokoladehyllen. Det gjorde jeg også, jeg sto der å så på all sjokoladen og fant ut at det igrunnen ikke fristet likevel. Jeg har til dags dato bare spist 4 små ruter av en 70% sjokolade jeg har hatt liggende i skuffen en stund. Det jeg gledet meg mest til å innføre igjen etter de 30 dagene var gresk youghurt, rødvin og tro det eller ei havregrøt. Gresk youghurt har jeg spist et par ganger, rødvin har jeg også drukket, men havregrøt har jeg ennå ikke spist. Faktisk har jeg ikke spist noen kornprodukter etter jeg fullførte programmet, det har bare ikke falt seg slik.

Nå er dette ikke noen hokuspokus diett, men den kan endre synet ditt på mat både fysisk og psykisk, for den psykiske avhengigheten er ofte like sterk som den fysiske. Om du gjennomfører de 30 dagene med ren mat så kan du få noen skikkelig aha opplevelser når du gjeninnfører de matvaregruppene som har vært utelukket de 30 dagene. Mange opplever å bli dårlig når de gjeninnfører en eller flere av de forskjellige matvaregruppene, derfor er det lurt å innføre en og en ting for å se om det er noe man er overfølsom mot. Jeg fikk veldig hodepine dagen etter jeg spiste gresk youghurt første gang, så ventet jeg noen dager og prøvde å spise det igjen, da gikk det heldigvis helt fint.

Min plan fremover er å holde meg mest mulig til dette nye matregimet, jeg savner jo ingenting og er mett og fornøyd. Jeg skal ikke være helt "nazist" slik som jeg måtte være de 30 dagene. Når jeg er på besøk hos noen eller er ute å spiser så skal jeg spise det jeg vil, men i hverdagen skal jeg prøve holde på de gode vanene. Fordi jeg fortjener det. :)

Men så det store spørsmålet: Har jeg blitt varmere på bena??? Njaaaa igrunnen ikke, kanskje neste gang.... Jeg kommer nok til å gjennomføre flere slike omganger med WHOLE30

Så om du har smerter eller ondter, er sukkeravhengig eller har problemer med å gå ned i vekt selv om du spiser sunt hvorfor ikke prøve dette? Det kan faktisk hjelpe, jeg er strålende fornøyd med mine resultater. Det er helt gratis, og er ikke skadelig, på nettsiden finner du en del hjelpemidler som er lure å skrive ut, handleliste og måltidsliste (meal template), dessuten er det også et forum på sidene du kan få gode tips. Et annet tips er å gjennomføre det en måned du vet det ikke er spesielt mye selskapelighet på programmet.

Ønsker dere alle en riktig god helg, de av dere som har klart å følge med så langt iallefall. :)

Klem fra Kari


9 kommentarer:

 1. Hei på deg.
  Så flink du har vært!! Jeg må innrømme at jeg er mektig imponert, mye kan jeg klare meg uten, men tror jeg ville savnet korn og kornprodukter.
  Men som du sier 30 dager går fort, så kanskje det er verd et forsøk for å bli kvitt små og store ondter og plager, og blir jeg varm på bena er det jo ren bonus ;))
  Ønsker deg en strålende høsthelg.
  Smil og klem fra Monica

  SvarSlett
 2. Du så flink du har vært Kari,du må ha en vilje av stål?
  Nå har du kommet inni en god stim som du må holde deg til.
  Jeg burde vel gått på noe slikt,men.....Kanskje ikke så ekstremt
  God helg kjære du ♥

  Klemmer Bente

  SvarSlett
 3. Snakk om å skrive om hverandre :))hi hi
  Du, jeg må si at det øverste bilde var knallfint ♥

  Klem igjen ;)

  SvarSlett
 4. spennande..
  men bør vel vente til etter neste helg då det både står søsterbursdag og vennebryllaup på programmet ;-)

  god helg!

  SvarSlett
 5. Spennende innlegg! Både jeg og mannen liker denne typen av mat. Vi kjører ikke et steinhardt regime men tenker over å ikke spise for mye sukker og type hvitt mel osv. Tror nok mange plager forsvinner når man kutter ut dette ja. Grattis til vel gjennomført! :)) Nydelige bilder i gangen og deres fine kjøpmannsdisk!

  SvarSlett
 6. Spennende og inspirerende innlegg!
  Høres jo fantastisk ut!!
  Godt at du ble kvitt litt vondter :-))
  Kanskje jeg også må prøve...? :-)

  Ha en fin kveld, vennen!
  Klemmer

  SvarSlett
 7. Så flink du har vært da Kari !
  Bra at du gjør oss oppmerksom på dette .
  Blir spennende å følge deg ider på dette.
  Nydelige bilder har du også.

  Ønsker deg en fin og glad uke!
  Klem fra meg!

  SvarSlett
 8. Heisann:)
  Sååå flink du har vært! Må være litt gøy også når du ser resultater så fort:)
  Jeg sliter noe veldig her - har alle symptomene til cøliaki,og venter på time til syekhuset og gastroscopi, usj usj:)) frem til da må jeg spise gluten, gluten og enda mere gluten, så nå er det rett før jeg deiser i bakken:))
  Men klarte å lese hele innlegget ditt:))
  Skikkelig slitsomt når en " er hva man spiser ":))
  Ønsker deg masse lykke til videre med dette, og en god kveld!
  Klemmer fra Janne

  SvarSlett
 9. Kjempefint innlegg!!
  Veldig bra at det går så fint
  og at du ikke blir fristet.
  Lykke til videre! klem Hege x

  SvarSlett