mandag 2. april 2012

I hine hårde dager

Det var jammen ikke bare, bare å være husmor før i tiden. Jeg tror ikke vi engang i vår villeste fantasi kan tenke oss hvor mye de egentlig gjorde, jeg fikk en liten vekker da jeg bladde i min mor sin kokebok som hun hadde da hun gikk på husmorskolen på 40 tallet. 

Det er ingen tvil om at min mor har brukt denne boken flittig, bokryggen er grundig tapet og hun har lagt inn nye oppskrifter hele livet. Boken er fylt med husmorråd og oppskrifer bl.a  er det 3 tettskrevne sider om storvask. Etter å ha lest dem så kan jeg bare si, jeg ELSKER vaskemaskinen vår. 
Siden det er påske så skal dere få oppskriften på speilegg. Underlig nok sto denne oppskriften langt ute i boken, jeg hadde jo trodd at speilegg var noe av det første man lærte på husmorskolen. Mulig at det ikke var så lett å få fatt i egg under krigen, så kanskje det var derfor akkurat det kom langt ut i pensum. 

Speilegg
Knekke egget over en kopp. Husk på at eggeplommen er hel. Ha smør i pannen. Ha egget utpå, bruk så svak varme som mulig. Stekt egg skal ha helt stivnet eggehvite, men ikke være brunt. 

For det meste er det min mor sin håndskrift som fyller boken, men det finnes også sider som denne med oppskrifter klippet ut av gamle ukeblader. Nå kan jeg ikke huske noen Grete kaker, men Kokoskaken her bakte min mor ofte. 

Boken var nok ikke i så dårlig forfatning da jeg fant den i min mors leilighet, men den har lagt ute på altanen her i vinter i en kasse sammen med diverse annet. Jeg ble litt fortvilet da jeg fant den igjen her om dagen, tenk at jeg hadde glemt den helt. Men nå er den kommet inn i varmen igjen og selv om den ikke kommer til å være flittig i bruk så kan det jo hende at noen av oppskriftene blir brukt en gang. Får bare inderlig ikke håpe jeg får bruk for "oppskriften" på storvask. 

Ønsker alle en flott påskeuke. Her har vinteren kommet igjen, i år ser det ut til at alt er omvendt, vår om vinteren og vinter om våren. 

Klem fra Kari

7 kommentarer:

 1. For en utrolig fin bok! Må virkelig være spesielt å lese den! Ja jeg leste akkurat en bok hvor en mor vasket klærne i sjøen og da tenkte jeg på det du skriver. Tenk å i timesvis vaske klær i iskaldt vann, hjelpe meg vi har det bra! TUSEN TAKK Kari for all støtte og alle stemmer i interiørprisfinalen!! Stor klem! :)

  SvarSlett
 2. Så moro! Utrolig kul bok.
  Ha en flott tur!!! God påske og takk for at du stemte på meg!
  klem Hege

  SvarSlett
 3. Flott du fant den igjen Kari :))Sånt får stor affeksjons verdi ♥
  Det var en flott håndskrift hun hadde, sirlig og fint :)
  Ikke bare bare å være husmor før i tiden!

  God påske til deg ♥

  Klemmer Bente

  SvarSlett
 4. Fantastisk Kari
  Og vi snakker om at ungdommen nå til dags kan ingenting og må ha alt inn med teskje hihi. Denne boken kan du bare skrive ut å selge i sin helhet
  " Begynn å lære steke speilegg og end opp som gourmetkokk !"

  Ønsker deg en så god påske som du ønsker deg Kari!God klem fra Anne på landet.

  SvarSlett
 5. Så utrolig flott Kari..
  jammen ikke bare bare å være husmor før i tiden..
  Nyt våren i Paris kjære deg.
  Påskeklem Anne

  SvarSlett
 6. Jammen godt du fann boka, en liten skatt dette:)
  Så fin blogg du har, gleder meg til å følge deg videre.
  En fin påske videre til deg.

  Påskeklem fra meg :)

  SvarSlett
 7. Så herlig!!:) For et klenodium:):) Håper påsken har vært topp!! Klem

  SvarSlett